Narenciye yeşili, 2005 yılında Florida narenciye bahçelerinde bulunduğunda Florida narenciye endustrisini yok eden bir bakteri hastalığıdır. Araştırmacılar bir odaklanma alanı olan küçük bir böcek olan Asya narenciye psyllid’in turunçgil ağacından narenciye ağacına iletir. Citrus Industry’nin bir makalesine göre, devam eden araştırmaların sonuçları UF/IFAS araştırmacılarının Florida narenciye yetiştiricilerinin psillidlerle savaşmak için kaolin kili kullanmayı denemelerini tavsiye etti.
ASYA NARENCİYE PSYLLİDS KARŞI KAOLİN KİLİ
Makaleye göre, kaolin esasen narenciye ağaçlarının psillidler tarafından teslim edilmesini “gizler” çünkü psillidlerin ağaçları narenciye olarak tanımlamak için kullandıkları ışığın dalga boylarını bozar. Uzun süredir diğer meyve ve sebze ürünlerinde kullanılmış bit tozdur. Şu ile karıştırılırve narenciye ağaçlarına püskürtülür. ” Su buharlaştıkca, yaprakların ve püskürtülen diğer ağaç yüzeylerinin üzerinde ince bir kaolin kaplaması kalır ” dedi ve turunç ağacı ekofizyoloğu olan Christopher Vincent ve Alfred Gölü Citrus Araştırma ve Eğitim Merkezinde Merkezin’de (CREC) yardımcı doçent oldu. “Geçici olarak yaprak kanopisine çok belirgin bir beyazımsı renk verir ve işlenmiş bahçelere birçok fayda saglar.”
Vincent ve CREC direktörü ve UF entomoloji ve nematoloji profesörü Michael Rogers tarafından yürütülen üç yıllık araştırmaya göre, turunçgiller için sağladığı diğer faydalar arasında narenciye yapraklarının güneşten korunmasını ve fotosentetik aktivitenin arttırılmasını içerir. Kaolin iyi bir seçenektir çünkü zaten ağ endustrisinde kullanılıyor ve başa çıkacak olumsuz bir etkiye sahip değil.
Rogers, ” Yetiştiricileri kaolini denemeye teşvik ediyoruz, çünkü bu materyale karşı çok fazla potansiyel var ve çok fazla bir risk yok” dedi. ” Kaolin inert, toksik olmayan ve yaygın olarak bulunan bir matereyal. Görmeye değer olduğunu düşünüyoruz ve UF/IFAS şu anda narenciye üretimindeki faydasını nasıl optimize edebileceğimizi belirlemek için çalışmalar yürütüyor.
4 ARALIK 2018
UF/IFAS RECOMMENDS GROWERS TRY KAOLIN CLAY TO THWART ASIAN CITRUS PSYLLIDS.
Citrus greening is a bacterial diseases that has decorated the Florida citrus industry since it was found in Florida citrus groves in 2005. Researches are looking for a viable treatment or cure, with one area of focus being on controlling the Asian citrus psyllid, a tiny insect that transmits the citrus greening bacteria from citrus tree to citrus tree. Result of ongoing research have led UF/IFAS researchers to recommend Florida citrus growers try using Kaolin clay to combat the psyllids, according to a citrus industry article.Read about it bellow.
KAOLIN CLAY VERSUS ASIAN CITRUS PSYLLIDS.
According to the article, kaolin essentially ” hides” the sitrus trees from being detected by psyllids because it disrupts the wavelenghts of light that psyllids use to identify trees as citrus. It’s powder that has long been used on other fruit and vegetable crops. It’s mixed with water and sprayed on citrus trees. ” As the water evaporates a thin coating of kaolin remains behind on the leaves and other tree surfaces that were sprayed , “said Christopher Vincent, a citrus tree ecophysioloist and assistant professor with the Citrus Research and Education Center ( CREC ) in lake Alfred. ” Oy temporarily givesthe leaf canopy whitish color that’s very noticeable, and it provides several benefits to the treated groves.”
Other benefits of kaolin for citrus, according to the three-year studying being conducted by Vincent and CREC director and UF entomology and nematology prefessor Michael Rogers, include protecting citrus foliage from sun damage and increasing photosynthetic activity. Kaolin is a good option because ıt’s already in use in the agindustry and has little no negative factors to contend with.
We are encouraging growers to experiment with kaolin, because there iş a lot of potential upside to this material and not much risk”, said Rogers in the article . ” Kaolin is inert, non toxic and widely available. We think ıt’s worth a look, and UF/IFAS iş conducting studies now to determine how we can optimize ıt’s usefullness for citrus production.”
4 DECEMBER 2018